Глобус ЕС
EL

ЕК предлага да използваме повторно водата

Пестете водата
10.08.2014 / 14:12

Европейската комисия (ЕК) предлага отпадъчните води, пречистени в градските станции, да се използват повторно. Това се казва в официално съобщение на институцията. Според нейните членове по-голямата част от този ресурс се излива в реки и езера. От Комисията посочват, че ефективното използване на пречистените води ще подпомогне за справяне със задълбочаващите се проблеми, отнасящи се до недостига на тази жизненоважна течност.

В същото време се посочва, че по този начин ще се минимизира опасността от замърсяване на водата и ще се ограничат разходите за пречистване. Не на последно място от ЕК подчертават, че подобни мерки биха намалили негативното въздействие върху околната среда.

Очаква се в следващите месеци да се проведе обществена консултация по отношение на възможните мерки, които може да предприемат страните от Европейския съюз (ЕС), за да стимулират повторното използване на пречистените отпадъчни води. Диалогът ще е отворен до 7 ноември.

След този срок резултатите ще бъдат обявени заедно с оценка на въздействието на подобна стъпка към по-ефективно използване на ресурса. От Европейската комисия подчертават, че след това ще бъде изработено предложение за въвеждането на необходимите мерки за влизането в сила на това повторно използване.

Според Комисията основна пречка, която може да възпрепятства осъществяването на тези мерки, са липсващите в момента конкретни общи екологични и здравни стандарти за страните от ЕС за повторно използване на водата, недостатъчната осведоменост на гражданите на съюза, както и недостатъчната обществена подкрепа.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев