Глобус ЕС
EL

Евгени Кирилов: Евроскептицизмът, егоизмът и ограниченията на основното европейско право на мобилност убиват европейския проект

Евгени Кирилов
05.12.2013 / 17:00

Брюксел, 5 декември 2013 г. - На провелото се вчера заседание на Парламентарната група на социалисти и демократи в Европейския парламент, българският евродепутат Евгени Кирилов повдигна въпроса за тенденциозните анти-български изказвания на британския министър председател Дейвид Камерън.

Според българския евродепутат поведението на британското правителство буди сериозни тревоги и трябва да е повод за ясна позиция от страна на социалистите. Пред своите колеги Кирилов изрази подозрение, че подобни изказвания и атаки най-вероятно обслужват вътрешни интереси, но това не дава основание българите, заедно с румънците, да стават неоснователна жертва на тези грозни атаки. Той предупреди за растящите, в резултат на това поведение на британски политици, евроскептични настроения в България и опасностите, които произтичат от тях.

Българският евродепутат също така цитира статистически проучвания, че тези наши граждани, които са искали да работят в други държави, вече са го сторили и няма особен интерес от голяма нова вълна на трудова миграция. Като участник на срещата на върха във Вилнюс миналата седмица, Кирилов също сподели своето наблюдение, че въпреки че Великобритания е била страна-привърженик на политиката на разширяване на ЕС,Дейвид Камерън е бил един от малкото държавни глави и премиери, който не се е включил в дебата по темата, защото чувства вече непоследователност в британската позиция.

Кирилов представи и друго свое наблюдение свързано с протестите в Киев започнали през миналата седмица. Следейки тенденции и изказвания в медиите и интернет-форуми той е констатирал,че много млади българи, гледайки тези големи демонстрации на про-европейски чувства говорят, че всички тези млади хора са измамени, манипулирани и дори наивни. Според тези българи младите украинците, които мечтаят да пътуват свободно и да работят в ЕС, не знаят, че не са желани там. И всичко това се дължи на силните прояви на ксенофобия в някои държави членки на Евросъюза.

Евгени Кирилов напомни тревожната констатация, че егоизмът е започнал да доминира в политиката на някои европейски страни и че групата на социалистите и демократите трябва да се противопостави по много по-ясно изразен начин срещу това. "Евроскептицизмът и ограниченията на основното европейско право на мобилност убиват европейския проект", завърши Евгени Кирилов.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев