Глобус ЕС
EL

Наш евродепутат за новия програмен период в ЕС

Евгени Кирилов
22.11.2013 / 18:45

Българският евродепутат социалист Евгени Кирилов взе участие в дебатите, предшестващи гласуването в пленарна зала на законодателната рамка за политиката на сближаване за 2014-2020 г. В своето изказване Евгени Кирилов посочи, че "приносът на политиката на сближаване е безценен за най-слабо развитите европейски региони. Той е изключително полезен за нашите граждани и ключов за създаването на достойни условия на живот". За постигането на конкретни резултати обаче, според българския евродепутат, е необходимо всички участници на всички нива да работят в партньорство. Затова той се обърна към държавите членки с призив да създадат необходимата база от документи и правила, които да позволят навременното и гладко изпълнение на проектите и постигане на целите на политиката на сближаване за следващия седем годишен програмен период.

Гласуваният в сряда от Европейския парламент пакет от документи включва постигнатите компромиси по проектите на регламенти за фондовете на политиката на сближаване за 2014-2020 г. Те са резултат от над 18 месеца преговори между Европейския парламент, Съвета и Комисията. В тези преговори ролята на преговорния екип на ЕП беше решаваща за оформянето на балансирана, по-малко сложна и по-справедлива законодателна рамка. Сред постигнатото могат да бъдат откроени редица ключови моменти, които засягат помощта от всички фондове.

След 2014 г. оперативните програми ще могат да получават финансиране от няколко фонда и да обхващат няколко региона. Опростяват се правилата за разходите като се въвежда използването на стандартизирани разходи, обща ставка и плащането на глобална сума, което ще бъде голямо улеснение за бенефициентите при отчитането на разходите. Въвежда се ясна методология за предаване на информация, анализ на ползите и разходите и одобряването на големи проекти.

Благодарение на силната позиция на Европейския парламент, минималният дял, който държавата ще трябва да отдели за мерки по Европейския социален фонд, ще бъде 23,1% от общата сума от фондовете. Заделянето на тези средства ще позволи да се обърне по-голямо внимание на дейностите за борба с младежката безработица, със социалното изключване и бедността, за подпомагане на уязвимите групи, за обучение и за насърчаване на заетостта.

Отново, благодарение на преговорния екип на Европейския парламент, бе договорено резервът за изпълнение да бъде 6%, а не 7% както предлагаше Съвета. Така общото ниво на плащанията за 2014-2020 г. се увеличава с 1,128 000 000 евро.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев