Глобус ЕС
EL

Очаквам трудни избори!

09.04.2013 / 17:48

Петя Руменова, член на Районната избирателна комисия:

- Г-жо Руменова, общината вече изнесе списъците с имената на имащите право на глас на предстоящите избори за парламент. Какво има в тях и какво няма? Кои са така наречените „потиснати” избиратели?

- В списъците, които са изнесени, са включени и всички граждани, които пребивават в чужбина в момента. В следващите списъци, по които вече ще се гласува, ще бъдат „потиснати” онези хора, които са в чужбина и са заявили желанието си да гласуват в държавата, в която живеят. Освен това, от окончателните списъци ще бъдат извадени и онези избиратели, които са на работа на плавателни кораби, на които ще има избирателни секции. В момента в списъците са „потиснати” и поставените под запрещение до датата на обявяването на списъците, както и лишените от свобода.

- А гражданите, които от години живеят в чужбина и не са заявили желание да гласуват?

- Ще бъдат в списъците. В списъците ще бъдат вписани и онези, които са се върнали от чужбина, но те ще излязат по предходен адрес. На едни от миналите избори бяха „потиснати” всички, които са в чужбина, и имахме много сериозни недоразумения.

- Централната избирателна комисия съобщи, че на предстоящите парламентарни избори право на глас имат близо 7 млн. души. Откъде дойде тази голяма цифра?

- Причината е, че всички български граждани, които са в чужбина, са включени в избирателните списъци.

- Ще бъдат ли изчистени списъците от т.нар. „мъртви души”?

- Новите избирателни списъци няма да изчистят хората, които са починали в чужбина и за които не е изпратен смъртен акт. Няма как да се знае кой е починал, ако роднините не изпратят смъртния акт.

- Вече знае ли се колко жители на Сливен, с право на глас, живеят и работят извън пределите на България?

- Това никой не може да каже. Никой не знае колко българи като цяло живеят и работят в чужбина. Всичко е много относително, защото има хора, които са били 6 - 7 години в чужбина, а сега са се върнали тук. Има други, които сега са заминали. Така че тази статистика е текуща и няма как да се каже колко сливенци живеят и работят извън страната.

- Има ли случаи на вече завърнали се от имиграция сливенци, които може и да не се намерят в списъците за изборите?

- Имало е частични един-два подобни случаи на предходни избори. Но в подобен случай хората трябва да отидат в МВР, да представят лични документи, да обяснят откога са в града. Би трябвало да излязат в списък по постоянен адрес и да им бъдат издадени заявления за гласуване.

- Защо са толкова важни копирните машини за всяка секционна комисия?

- Това е нещо, което лично аз не мога да си обясня. Това е лудо харчене на пари. Освен това, казват, че форматът трябва да бъде А 3, това означава, че трябва да има големи принтери във всяка една комисия. Не мога да си обясня защо се налага това. Обясниха, че наличието на копирна машина ще стопира изнасянето на протокол навън. На всеки един наблюдател и член на партия трябва да се даде по едно ксерокопие от оригиналния протокол. Според обясненията, които ни дадоха, това евентуално би попречило после протоколът да бъде сменен.

- Ако някоя секционна комисия няма копирна машина, изборният ден в нея ще бъде ли обявен за невалиден?

- Аз питам друго – ако с копирната машина стане нещо и се развали, какво ще се прави? Ако, например, не тръгне да работи? Още не сме получили методически указания за провеждането на изборите и лично аз нямам отговор на тези въпроси. Все още не знаем дали изборният ден в секция с подобни проблеми ще бъде обявен за недействителен.

- Имате ли информация дали е предвидено обучение за членовете на СИК за работа с копирни машини?

- Предполагам, че подобно обучение трябва да има. Смятам, че ще е добре, когато обучаваме членовете на СИК, да се направи обучение и за работа с копирни машини. Защото изобщо не е лесна работа да се работи правилно с подобни машини.

- Дълга ли ще бъде интегралната бюлетина за парламентарните избори в Сливен?

- До момента от Централната избирателна комисия сме получили списъците с регистрираните партии и коалиции, които ще участват на изборите. Не мога да кажа колко дълга ще бъде окончателната интегрална бюлетина в Сливен, защото в момента изчистваме онези партии, които са влезли в коалиции. След това ще стане ясно колко номера ще има бюлетината тук. В зависимост от номерата ще видим колко квадратчета ще има в нея. Все още нямаме нито една регистрация на листи, чакаме ги от вчера. Крайният срок е 19 ч. в събота.

- Вие участвате в избори от доста години. Спомняте ли си някоя любопитна случка, за която са ви сигнализирали в комисията?

- Спомням си как на едни избори раздаваха хранителни продукти в кв. „Надежда”. Обадиха ни се, че еди-коя си партия раздава пакети с продукти. Помня, че този ден имаше много гъста мъгла. Тръгнахме с полицейски автомобил, влязохме в квартала и видяхме пред нас една дървена талига, направена от трупи. Дърпаха я двама роми. Когато ни видяха, каруцата изчезна. Какво стана, къде отидоха, не знам, просто каруцата се стопи в мъглата. Явно я пъхнаха в някой двор и не можахме да ги хванем. Така и не разбрахме какво са раздавали. Научихме само, че с каруцата са минавали от двор на двор и са хвърляли вътре пакетите с храна.

- Какви избори очаквате на 12 май?

- Трудни. От една страна, ние в комисията имаме много работа, защото сроковете ни бяха съкратени с 20 дни. От друга страна, мисля, че изборите между самите партии ще бъдат тежки и трудни.

Интервюто взе Гергана Динева

 
 

Copyright © 2008-2016 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев