Антон Големанов, културист: Без стероиди може да станеш шампион

Антон Големанов е единствения сертифициран инструктор по фитнес. Работи в една от най-модерните фитнес - зали в Сливен. Притежава два сертификата по КОРФИТ- международно призната школа за инструктори. Антон организира в Сливен състезания по фитнес и за най-силен мъж. Той е завършил езиковата гимназия с френски и английски.
- Как стигна до световния шампионат по културизъм?
- Когато посещавах курсовете на КОРФИТ, се запознах с хора, които повярваха в мен и ме насочиха към сериозни тренировки за състезанието. Най-напред се подготвих за републиканското първенство, което беше през октомври в София. Там се запознах с Данаил Драганички, многократен републикански шампион, който пое моята подготовка и ме запозна с тънкостите на спорта.
Станах абсолютен републикански шампион на България първо в моята категория, а след това и за всички категории. Това състезание беше квалификация за световното първенство "Мистър Олимпия" в края на ноември в Солун. Когато спечелих квалификацията, започнах да се подготвям за световния шампионат. Станах световен шампион при младежи до 21 години и имам второ място при мъжете до 170 сантиметра. Победи ме един американец, но важното е, че България се представи достойно, защото изпраща за първи път свои състезатели на това първенство. Надявам се догодина да имам шанс да си го върна и да стана шампион и при мъжете.
- През какви етапи се преминава по време на състезанието?
- Надпреварата беше доста тежка. Имаше участници от над 30 държави. Сред тях САЩ, Австралия, Канада, дори от Перу и Нова Зеландия. Имаше страхотна конкуренция, състезателите бяха преминали през квалификации и бяха много добре подготвени. Всички преминахме през допинг-тест и тест с полиграф (детектор на лъжата) за употреба на допинг. Състезанието продължи един ден. Започна в 7 часа сутринта и приключи в 21. Излизах пред публиката четири пъти. За победителите беше обявен награден фонд от 100 000 долара, но никой не ги получи. Аз донесох на България два медала.
- Важно условие за участието в това световно първенство е състезателите да не употребяват допинг. Дори сте преминавали през детектор на лъжата. Каква е причината за това ?
- През последните години допингът навлезе много в спорта и всички мислят, че без химия не може да се постигне добра форма. Аз пропагандирам натуралния бодибилдинг и искам да покажа на младите, че и без анаболни стероиди може да се постигнат много добри резултати. Има федерации, които не правят допинг контрол, но при тях има и смъртни случаи заради употреба на стероиди. Освен това телата на състезателите, които използват химия, стават неестествени, неестетични и карикатурни. Тенденцията в бъдеще е натуралният спорт. Аз се радвам, че мога да се състезавам без да използвам анаболи.
- Все пак, какви са пораженията върху организма след употреба на анаболни стероиди?
- Много са. Основно е влиянието върху половата система, сърцето и черния дроб. Младите не го осъзнават. Те искат да се "напомпат" за три месеца. Ефектът е краткотраен, мускулите изчезват, състезателите отново употребяват стероиди и така вредят отново на здравето си.
- Ти какво използваш, за да тренираш ?
- Хранителни добавки - протеини, които са полезни за организма. Дори хора, които не спортуват, могат да ги използват, ако нямат достатъчно време да се хранят правилно. При натуралния бодибилдинг се разчита основно на хранителните добавки, както на правилния хранителен режим и доброто възстановяване. Когато се ползват стероиди тренировките стават по-лениви, защото се разчита на химията.
- Какъв е дневният ти режим ?
- Сутрин пия протеин, който да спре кортизола, разграждащ мускулите. После отивам на работа, ям след два часа, отделям време на хората, които тренират в залата, пия протеини, тренирам, хапвам през два часа и така до края на деня. Трудно е, наистина, да тренираш, особено, когато се състезаваш, но си заслужава.
- От къде идва интересът ти към фитнеса и този начин на живот?
- Стана постепенно. Началото бе преди 15 години с джудото. То изгради у мен спортни навици, постоянство. Затова съветвам всички деца да започнат някакъв вид спорт. А при фитнеса няма граници. Могат да го упражняват хора от всички възрасти. На състезанието в Солун се явяваха и ветерани, имаше състезатели и над 60 години, сред които и жени. Дори имаше и участници над 80 години. Имаше и състезател, който изглеждаше на не повече от 20 години, а беше на 49.
- Кога може да започне да тренира един човек?
- За всеки е индивидуално. Има хора, които започват и на 50-60 години и достигат много добри резултати. Но все пак е добре за състезателна кариера да се започне от рано.
- Каква е разликата между тренировките за мъже и жени?
- Грешката при жените е, че се страхуват да тренират с тежести. Те имат 20 пъти по-малко тестостерон и шансът да направят мускули е нищожен. Жени с много мускули използват анаболни стероиди. Жена, която тренира натурален бодибилдинг, не може да направи мускули. Затова, ако искате да се стегнете, трябва да тренирате на предела на възможностите, заедно с мъжете, същите упражнения и тогава ще се видят едни много добри резултати - оформяне на красива и естетична фигура.
- Как започват тренировките по фитнес за хора, които не са се занимавали никога със спорт?
- Хубавото на фитнеса е, че с него могат да се занимават всякакви хора, няма значение нито възрастта, нито работата. Всеки идва, когато е свободен. Залите работят от рано сутринта до късно вечерта. Всички начинаещи започват да тренират по една и съща методика за повишаване на функционалните качества, после се правят програми за всеки индивидуално, зависи какво иска да постигне - да отслабне, да качва килограми или просто да се тонизира. С фитнеса се започва постепенно и леко , за да няма мускулна треска. Много колеги допускат една основна грешка - натоварват хората още от самото начало и след това те много бързо се отказват от фитнеса.
- Кога са следващите ти участия в състезания?
- На първи април ми предстои европейско първенство във Финландия. Следващата "Олимпия" догодина ще бъде в Лос Анжелис - САЩ. Надявам се, че ще мога да отида там и да представя страната ни достойно.
- Какво ти дават и какво ти отнемат тренировките, има ли нещо специално в подготовката за състезание?
Отнемат ми част от личното време. Доста време прекарвам в залата и в готвене, защото се храня специално. Има и доста лишения, особено преди състезание. Храненето е най-трудно, но се справям. Състоянието, в което изглеждаме по време на състезанието, не е реалното. Така изглеждаме само за няколко часа и го постигаме със специален режим, строго индивидуален за всеки. Понякога може да достигнеш върхова форма преди или след първенството, но тогава няма да е същото и ще загубиш титла. Подготовката е тайна на всеки състезател. Първите дни през седмицата преди състезанието пия повече от 20 литра вода на ден, после спирам водата за обезводняване на организма, увеличавам натрия, после го спирам и така нататък. Когато водата в тялото е намалена, релефът на мускулите е по-добър. Телата на състезателите по време на първенството се намазват със специална боя, която показва релефа в най - добра светлина. Много е важно, когато се позира по време на участие, да си усмихнат, защото контактът с публиката е от основно значение. Към нормален режим се връщам много бързо. Иначе спортът ми дава много неща - самочувствие, тонизиран съм, здрав съм и гледам с усмивка на живота!

Интервюто взе
Светла Михова